top of page

Otomatik Vitesteki Harfler Ne Anlama Geliyor?

Otomatik vites araç kullanımı oldukça kolay bir iştir. Ancak vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekmektedir. Bu yazımızda otomatik vites araçlardaki harflerin ne anlama geldiğini sizin için derledik. Otomatik vitesteki harfler ne anlama geliyor diyorsanız buyurunuz yazımıza.


1. Otomatik vites kolu üzerindeki harfler ne anlama geliyor?

Otomatik vites üzerinde genellikle P,D,R,N,S harfleri bulunmaktadır. Bu harflerin olmasının sebebi, viteste ifade edilen kavramların orijinallerinin İngilizce olmasıdır. Harfler sırasıyla, Park, Drive, Reverse, Neutral ve Speed/Sport kelimelerinin kısaltılmışlarıdır. Peki bu ifadeler ne anlama gelmektedir?

  • P: Park

  • D: Sürmek

  • R: Geri vites

  • N:Vites boşta

  • S: Hızlı mod/ Spor modu

2. Otomatik vites araba nasıl kullanılır?

Harflerin anlamlarını öğrendik. Peki otomatik vites araba nasıl kullanılır? Hangi harfteyken kalkış yapılabilir? Hangi harfteyken arabamızı park edebiliriz? Gelin şimdi de onlara göz atalım.


2.1 Otomatik vites araç nasıl çalıştırılır?

  1. Sürücü koltuğuna oturup emniyet kemerinizi bağlayın.

  2. Aynalarınızı kontrol edin. Size uygun oldukları konuma kadar düzeltin. (Sağ ve sol dikiz aynalarının en uygun konumu, aracınızı yüzde 5 oranında gördüğünüz, büyük oranda yolu gördüğünüz konumdur.)

  3. Vitesin P'de (park) olduğundan emin olun.

  4. İlk olarak frene basın ve ayağınızı frende basılı tutun.

  5. Ardından kontak anahtarını çevirip aracın elektrik sistemini açın ancak marşa basmayın.

  6. Gösterge panelinizdeki ışıklar söndükten sonra (kontak çevrildikten birkaç saniye sonra sönecektir) kontağınızı son seviyeye kadar çevirin ve marşa basın.

  7. Arabanın motorunun rölanti halinde çalışma sesi geldiğinde aracınızı çalıştırmış oluyorsunuz. Hareket etmeden önce birkaç dakika çalışır vaziyette bekleyin. Bu motorunuzun yağı almasını sağlayacaktır. Böylece aşınma ihtimalini düşürmüş olacaksınız.

Bu aşamalar bittikten sonra aracınız çalışmaya başladı demektir. Peki çalışan aracınızı hareket ettirmek için ne yapmanız gerekmektedir?


2.2. Çalışır vaziyetteki otomatik vites araç nasıl hareket ettirilir?

  1. Emniyet kemeriniz takılı, aracınız çalışır vaziyette ve ayağınız frende olsun.

  2. El freninizi kontrol edin. Eğer havadaysa el freninizi ucundaki pime basarak en dibe kadar indirin.

  3. Vites kolunuzu D harfine getirin ve ayağınızı frenden çekmeyin.

  4. Karanlıkta kullanıyorsanız farlarınızı açmayı unutmayın.

  5. Eğer yukarıdaki adımlar tamamsa, aracınızı kaldırmaya hazırsınız demektir. Ayağınızı frenden çekin ve sadece gaza basın.

Aracı hareket ettirmek bu kadar basit. Ancak aracı nasıl istop ettireceksiniz bunu da bilmeniz gerekiyor.


2.3. Otomatik vites araç nasıl istop ettirilir.

Otomatik vites aracınızı istop ettirirken birtakım önbilgilere sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü otomatik vites araçta şanzıman çok önemli bir parçadır. Şanzımanın dişlilerine zarar gelmemesi için park ederken birtakım tüyolara göre hareket etmeniz önemlidir. Aksi halde dişlileri erken yaşlandırabilirsiniz. El frenini ne zaman kaldıracağınızı bilmezseniz, vitesi ne zaman P'ye alacağınızı bilmezseniz bu sorunu yaşarsınız. Aşağıdaki sıralamayı takip ettiğiniz müddetçe sorun yaşama olasılığınız bir hayli düşecektir.

  1. Aracınızı park edeceğiniz konuma geldiniz ve durur vaziyettesiniz ancak motorunuz çalışıyor.

  2. Ayağınız frende olsun.

  3. Vitesi N harfine alın.

  4. Kontağı kapatın.

  5. El freninizi kaldırın.

  6. Şimdi vitesinizi P harfine getirin. Böylece kontak anahtarınızı çekip çıkarabilirsiniz. Eğer vitesi P harfine almazsanız kontak anahtarınızı çıkaramayacaksınız.

  7. Farlarınızın açık olmadığından emin olun.

  8. Çıkmadan önce aracınızın iç ışıklarını kontrol edin. Mutlaka sönük olsunlar. (Bazı araçlarda kapılar kilitlendikten sonra otomatik sönebiliyor.) Aksi takdirde sabaha kadar yanan iç ışıklar akünüzün bitmesine sebep olabilir.

Paylaşımı nasıl buldunuz? Yorumlarda buluşalım. Güzel günler diliyoruz.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page