top of page

Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?


Araba alırken nelere dikkat etmeliyim diyorsanız tam adresindesiniz. Araba alırken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Alım işlemi sonrasında gönlünüzün rahat olması için mutlaka dikkat etmeniz gereken adımları sıraladık. Araba almak isteyenler için oldukça önem teşkil eden bu konuya birlikte eğilelim. İşte araba almadan önce bilmeniz gereken meseleler!


Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Araba satın almak özellikle ilk alım esnasında çok büyük yanlışlar yapılabilen bir eylemdir. Araba almanın heyecanını bozmamak ve yaptığınız alım işleminden memnun kalmak istiyorsanız, mutlaka daha önceki tecrübelerden faydalanmalısınız. Bu konuda yapılan başlıca yanlışları ve dikkat edilmesi gereken işlemleri sizler için derledik.


Araba alırken yapılan yanlışlar nelerdir?

Araba alırken, özellikle ilk araba alımında birçok yanlış yapılabilmektedir. Eğer sıraladığımız noktalara dikkat ederseniz günün sonunda üzülenlerden olmayacaksınız demektir.

  1. Araba alırken aceleci davranmayın. Eğer çok acil bir ihtiyacınız yoksa aracınızı almak için sabırla bekleyin. Duygusal kararlarla hızlı hareket ederek araç alımı yapmak bir takım dikkatsiz harcamalar yapmanıza sebep olabilir.

  2. Aracınızı almadan önce iyi bir maliyet hesabı yapın. Eğer 2. el bir araç alacaksanız mutlaka bir miktar tamir-tadilat masrafını kenara ayırıp ona göre hareket edin.

  3. Bütçenizin elverdiği ölçüde, yaşı büyük araba almayın. Yaşı büyük araç demek fazladan masraf demektir unutmayın. Motorda yenileme gerekebilir. Aracın ön takımları eskimiş olabilir. Araç sigorta kayıtsız kazalara karışmış olabilir. Aracın yürüyen aksamlarında zamanla aşınmaya ve eskimeye bağlı sorunlar oluşabilir. Bunlar da sizi tahmin edilemez masrafların içine sokabilir.

  4. İyi bir bütçe planlaması yapıp araç almaya öyle karar verin. Eğer aldığınız maaş benzin masrafınızı karşılamaya yetmeyecekse bu işe girişmeyin. Çünkü günümüz standartlarında aylık 2500 tl'lere varan rakamlarda benzin masrafı oluşabilmektedir.

  5. Hava karanlıkken alım işlemi kesinlikle yapmayın. Aracınızı aydınlık bir ortamda, her tarafını güzelce görebileceğiniz bir yerde mutlaka görün.

  6. Mümkünse 200.000 KM altındaki araçlara bakın. Aracınızın taksi çıkması olup olmadığı konusunda uyanık olun.

  7. Satıcınızı tanımaya yönelik sorular sorun. Kendisine ulaşabileceğiniz isim soyisim, telefon, adres bilgilerini mutlaka alın. Alım işlemi sonrası kendisine dilediğiniz zaman ulaşabileceğinizden emin olun. Dolandırılma/kusurlu satım işlemi yapılma ihtimalini unutmayın!

  8. Aracınızı gördükten sonra mutlaka önceden anlaştığınız bir expertiz firmasına aracı baktırmaya götürün. Firmayı kendinizin ayarladığından emin olun. Hatta expertiz işlemi sonrası dilerseniz güvendiğiniz bir motor ustasına da gösterebilirsiniz. Alım işleminden önce temkinli davranmak, işlem sonrası sizin üzülmenizi engelleyecektir unutmayın.

  9. Aracın ufak tefek kusurları yüzünden alımınızı iptal etmeyin. Araçtaki ufak gamzeler, lokal boyalar gibi sorunlar yüzünden alış-veriş işlemini iptal etmenize gerek yoktur. Ancak aracın şasi, podye (podya), direkler, tavan, ön kaput gibi önemli parçalarındaki değişen-hasar durumlarını iyi inceleyin. Aracınız önden hasar almışsa mutlaka kaza fotoğraflarını isteyin. Çünkü motor gibi önemli aksamlara zarar gelecek boyutta büyük kazalar olabilir.

  10. Araç hava yastıklarınızın sağlam olup olmadığını mutlaka ekspertiz işleminde kontrol ettirin.

  11. Aracın emniyet kemerlerinin sağlam olduğundan emin olun.

Eğer yukarıda belirtilen 11 adımı uygularsanız, aracınızı aldıktan sonra büyük ölçüde sağlıklı bir alış-veriş olduğundan emin olabilirsiniz.


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page